Kimyasal Peeling Nedir?
Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için cildin üst tabakasına kimyasal maddeler uygulanması ile en dış tabakanın tahrip edilmesi ve soyulması işlemidir. Bunun için yüksek konsantrasyonlarda kimyasal bir takım maddeler kullanılarak cildin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakasından arınması ve alttaki taze ve hasarsız cildin açığa çıkartılması sağlanmaktadır. Yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün ve daha homojendir.
Kimyasal Peeling İşleminin Yararları Nelerdir?
- Cildin doğal parlaklığını arttırır.
- Yaşlılık, güneş hasarı, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi değişik nedenlere bağlı olarak gelişen derideki kahverengi lekeleri düzeltir.
- Cildin alt tabakası olan dermiste destek görevi yapan kolajen yapıyı güçlendirerek cildin elastikiyetinin arttırılmasını sağlar.
- Dermis tabakasında su tutma görevi olan glikozaminoglikan denen yapıların sayıca artışını sağlayarak cildin nem tutma kapasitesini artırır.
- Güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizgilerin hafifletilmesini sağlar.
- Lekelerin ve derilerin üst tabakasında yer alan kabartıların azaltılmasına yardımcı olur.
- Akne tedavisinde ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır.
- Kuru ve kaba cilt yapısının düzeltilmesini sağlar.
Kimyasal Peeling Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
- Aktif deri enfeksiyonu, açık yara ve derin güneş yanığı varlığında,
- Son 2 ay içinde Dermabrazyon (Lazer ile soyma işlemi) yaptıranlara,
- Son 10 gün içinde Lazer Epilasyon işlemi yaptıranlara,
- Alerji, seboreik egzama, virütik hastalıklar varlığında uygulanmaz.
Peeling Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
İyileşme ince, kolay zedelenen bir deri yapısı gösterebilir. Yüz kaşınmamalı veya kolayca tahriş olmasına neden olabilecek sürtünme, ovuşturma vb. eylemlerden uzak durulmalıdır. Ciltte oluşan kabuklar kesinlikle soyulmamalıdır. Bu süreçte nadiren hafif ya da belirgin skar (yara izi) oluşabilir. Sadece uzman tarafından önerilen nemlendirici prepatlar kullanılmalıdır. Deri güneş yanığına eğilimli hale gelebileceğinden uygulama hangi mevsimde olursa olsun güneşten hem fiziki hem de kimyasal koruyucularla korunulması zorunludur.
Kimyasal Peeling Uygulamasında Kullandığımız Solüsyonlar
Çok sayıda kimyasal peeling yapan madde olmakla birlikte en sık kullanılan 3 farklı kimyasal peeling uygulamamız vardır.
Glikolik Asit ile Cilt Yenileme Tedavisi
Tüm cilt tiplerinde (akneli lekeli, kuru ve hassas) cildin yenilenmesini sağlar. Kullandığımız Glikolik Asit 40% solüsyonu tahrişi azaltmak ve maksimum etkiyi sağlamak için ph 3’de sabitlenmiştir. Sert tabakadan granül tabakaya kadar uygulanabilir.
Peeling derinliği hastanın cildine ve uygulama süresine göre değişebilir. Yağlı ciltlerde yağ salgısının azalmasını, akne problemli ciltlerde gözeneklerin temizlenmesini ve kuru ciltlerde ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasını sağlar.
Tüm cilt tiplerinde (akneli lekeli, kuru ve hassas) cildin yenilenmesini sağlar
AHA Kojik Peeling ile Lekeli Ciltler İçin Tedavi
Kojik Peel tedavisi aynı zamanda cilt tonu ve renk değişikliğini düzenlerken tam bir cilt gençleştirme işlemi sağlar. Aydınlatma ve yumuşatma özellikleri vardır. Lekeli, kuru ve hassas ciltlerde cildin yenilenmesini sağlar. Cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olur. Cildin daha genç görünmesini sağlar.
Laktik Asit ile Hassas ve Kuru Ciltler İçin Tedavi
Laktik asitin eşsiz özelliği sayesinde ölü ve hasarlı cilt yüzeyini tahriş etmeden yok eder. Laktik asit büyük ölçüde gençleştirme sağlar. Cilt daha yumuşak ve genç görünüme ulaşır. Laktik asit ince çizgilerin azalmasını, yağlı ve akne eğilimli olan ciltlerin iyileşmesini ve yaşlanma belirtilerinin azaltılmasını sağlar. Cildin aydınlanmasını ve renk dengesini sağlar.
Glikolik asit ile aynı özellikleri sağlar fakat glikolik asit peelden daha az sert ve daha çok nemlendirme özelliğine sahiptir.